11-12-2018

Hypotheekgarantie steeds minder vaak aangesproken

In het derde kwartaal van 2018 is er in totaal 174 keer een beroep gedaan op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat aantal is niet meer zo laag geweest sinds 2007. Daaraan is duidelijk te zien dat de huizenmarkt inmiddels hersteld is van de financiële crisis.

Van 495 naar 174

NHG is bedoeld als bescherming tegen een onvermijdelijke verkoop met verlies, bijvoorbeeld omdat de hypotheek niet meer betaald kan worden doordat je arbeidsongeschikt wordt, werkloos raakt of gaat scheiden. In dat geval springt de uitvoerende instantie van NHG, het Waarborgfonds Eigen Woning, bij om je financieel uit de brand te helpen. Een jaar geleden was dat nog 495 keer nodig, maar inmiddels dus maar 174 keer. Er is nu ruim een miljard in kas bij het fonds.

Minder uitgekeerd

In het derde kwartaal van 2017 keerde het fonds gemiddeld € 25.000 uit, waar dat inmiddels € 17.767 is. Dat heeft er ook mee te maken dat de huizenprijzen zijn gestegen. Mensen die noodgedwongen moeten verkopen, houden daardoor vaker genoeg over om hun hypotheekschuld af te kunnen lossen.

Lagere rente

Door een hypotheek met deze garantie te kiezen, betaal je als huiseigenaar een lagere hypotheekrente. Dat komt doordat het risico voor de bank lager wordt dat je de hypotheek niet terugbetaalt. Voor huizen met een koopsom van maximaal € 290.000 kun je in 2019 NHG aanvragen. Die grens ligt in 2018 nog op € 265.000.

Meer weten?

Maak een vrijblijvende afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Zo krijg je een duidelijk advies over wat verstandig is in jouw persoonlijke situatie.