20-6-2018

‘Hypotheekrente blijft laag, vanaf 2019 mogelijke stijging’

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangegeven het opkoopprogramma te stoppen. Dit heeft effect op de hypotheekrentes.

De Europese Centrale Bank heeft sinds 2015 diverse maatregelen getroffen om de economie te stimuleren. Tijdens dit zogenaamde ‘stimuleringsbeleid’ houdt de ECB de beleidsrente laag en koopt zij maandelijks staatsleningen (obligaties) op. Dit zorgt er voor dat investeren en geld lenen – zoals voor een hypotheek – aantrekkelijk wordt. 

Omdat de economie inmiddels weer aantrekt en ook de inflatie begint op te lopen, zal de ECB deze stimulus afbouwen. Vorige week heeft de ECB aangegeven dat zij per 1 januari 2019 stopt met het opkopen van staatsleningen.

Stijgende hypotheekrentes

Door het afbouwen van deze stimulus wordt de druk op de hypotheekrente verlaagd. We verwachten dat de hypotheekrentes tot de zomer van 2019 op hun historische, lage niveaus blijven. Echter is de verwachting dat de rentes hierna zullen oplopen.

Onder voorbehoud

De rentestijging is onder voorbehoud. Mocht de economie toch minder goed draaien dan verwacht of de inflatie extreem laag blijven, dan kan de ECB alsnog besluiten om hun koers te wijzigen.

Nu nog profiteren van de huidige, lage rentestanden? Maak vrijblijvend een eerste afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt!