4-6-2018

Hypotheekrenteverwachting juli

We willen je graag goed informeren, zodat jij de beste keuze kunt maken. Elke maand voorspelt De Hypotheker daarom de hypotheekrentes voor de komende periode, met behulp van onze financiële experts van ING, Obvion en ABN AMRO. Lees hier wat de hypotheekrenteverwachting is voor juli.

Verwachting: kortlopende hypotheekrente blijft gelijk 

De variabele hypotheekrentes zijn al maanden laag en de verwachting is dat ze ook in juli op een laag niveau blijven. De Amerikaanse centrale bank heeft in maart de officiële rentetarieven verhoogd. Dit is het gevolg van een grotere economische groei dan verwacht.

De Europse Centrale Bank (ECB) heeft echter minder haast met het verhogen van de rente. De economische groei is in de eurozone ook groot, maar niet zo gevorderd als in de VS. Volgens onze experts is verwachting dat de ECB pas in september 2019 haar officiële rentetarieven zal verhogen.  Tot die tijd kunnen we dus uitgaan van de huidige lage tarieven voor de korte hypotheekrente.

Verwachting: langlopende hypotheekrente zal licht stijgen

De rentetarieven die 10 jaar vast staan, schommelen voor een hypotheek met NHG momenteel tussen 1,74 en 2,20 procent. Wil je een woning voor 100 procent financieren zonder NHG, dan betaal je tussen de 2,1 en 2,97 procent rente. Voor juli verwachten onze experts een heel lichte stijging van de rentestanden.

Dit komt vooral doordat er een kans is dat de Amerikaanse centrale bank de rente verhoogt onder druk van hogere inflatie dan voorspeld. De vraag is echter wat de Europese Centrale Bank (ECB) gaat doen. De ECB koopt momenteel maandelijks voor maximaal 30 miljard euro aan obligaties op, in 2017 was dit nog het dubbele. Onze experts denken dat de ECB in juli meer duidelijkheid zal verschaffen. Vooralsnog houden wij het er op dat de ECB het aankoopbedrag in stappen zal verlagen. Tegen deze achtergrond zal de langlopende hypotheekrente dan ook licht stijgen. 

Meer weten?

Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de de Rentebarometer.