12-2-2018

Hypotheekrenteverwachting maart

We willen je graag goed informeren, zodat jij de beste keuze kunt maken. Elke maand voorspelt De Hypotheker daarom de hypotheekrentes voor de komende periode, met behulp van onze financiële experts van ING, Obvion en ABN AMRO. Lees hier wat de hypotheekrenteverwachting is voor maart.

Verwachting: kortlopende hypotheekrente blijft gelijk 

De variabele hypotheekrentes zijn al maanden laag en de verwachting is dat ze ook in maart op een laag niveau blijven. Op dit moment bieden geldverstrekkers éénjarige rentes met NHG tussen de 1,1 en 1,87 procent. Kies je voor een hypotheek zonder NHG, dan is je rente voor een jaar tussen de 1,65 en 2,5 procent (bij financiering van 100 procent van je huis).  

Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft veel invloed op de hoogte van de rente. De bank heeft aangekondigd haar lage rentetarieven in ieder geval aan te houden tot de inflatie rond de twee procent is. Dat is nu nog niet het geval en het zal naar verwachting nog tot de 2e helft van 2019 duren. Tot die tijd kunnen we dus uitgaan van de huidige lage tarieven voor de korte hypotheekrente.

Verwachting: langlopende hypotheekrente zal licht stijgen

De rentetarieven die 10 jaar vast staan, schommelen voor een hypotheek met NHG momenteel tussen 1,65 en 2,24 procent. Wil je een woning voor 100 procent financieren zonder NHG, dan betaal je tussen de 2,1 en 2,97 procent rente. Voor maart verwachten onze experts een heel lichte stijging van de rentestanden.

Dit komt vooral doordat er een kans is dat de Amerikaanse centrale bank de rente verhoogt onder druk van hogere inflatie dan voorspeld. Tegelijkertijd blijft de renteopslag die Nederlandse financiële instellingen betalen als ze geld lenen op de kapitaalmarkt wél gelijk. Mede daardoor voorzien onze experts dat er een voorzichtige stijging aankomt van de langlopende hypotheekrente.

Meer weten?

Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de de Rentebarometer.