27-11-2018

Je aflossingsvrije hypotheek aflossen? Zo doe je dat!

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft onderzoek gedaan onder Nederlanders met een aflossingsvrije hypotheek. Hieruit blijk dat een kwart van deze doelgroep niet weet hoe ze deze gaan aflossen. 7% van de ondervraagden maakt zich zelfs regelmatig zorgen over het aflossen van de hypotheek, met name vanwege onduidelijkheid over de betaalbaarheid van de hypotheek na pensioen.

Heb jij ook een aflossingsvrije hypotheek op je huis?

Je bent in goed gezelschap, er zijn in Nederland 1,1 miljoen huishoudens met zo’n hypotheek. Bij De Hypotheker hebben we het daar nu al over met onze klanten. Want een aflossingsvrije hypotheek moet namelijk wél afgelost worden. Tijdens de looptijd betaal je geen maandelijks bedrag om je hypotheekschuld te verminderen, je betaalt alleen rente over je schuld, waardoor je lage maandlasten hebt. En je profiteert van maximale renteaftrek. Maar de schuld moet je aan het eind van de looptijd wel aflossen!

Wat kun je doen?

Dit is helemaal afhankelijk van je persoonlijke situatie. Misschien heb je financiële middelen om je aflossingsvrije hypotheek na looptijd af te lossen, bijvoorbeeld met spaargeld. Misschien wil je op termijn kleiner gaan wonen waarbij je een lagere hypotheek kunt sluiten voor je nieuwe huis. En je kunt de overwaarde gebruiken om (een deel) af te lossen. Mogelijk kun je ook een nieuwe hypotheek sluiten voor het openstaande bedrag. Maar let wel op, in de tussentijds zijn de (fiscale) regels gewijzigd. Zo kun je nog maar 100% van de woningwaarde lenen. Ook een naderend pensioen heeft effect op je maximale hypotheekbedrag. Daarnaast gaan je maandlasten bij een nieuwe hypotheek waarschijnlijk omhoog. Na 30 jaar vervalt je hypotheekrenteaftrek, dus je bruto maandlast wordt netto.

Nu al beginnen met aflossen?

Dat kan verstandig zijn. Sommige huiseigenaren hebben geld gespaard of hebben andere inkomstenbronnen (een erfenis bijvoorbeeld, of goed renderende aandelen) die ze ervoor kunnen gebruiken. Je kunt bij de meeste banken 10% tot 20% boetevrij aflossen. Dat levert je uiteindelijk meer op dan wanneer je het met de huidige lage spaarrente op de bank laat staan. Als je elke maand structureel wat wilt gaan aflossen, kun je je hypotheekvorm omzetten. Doe je dat bij je eigen bank voor de rest van de looptijd van je huidige hypotheek, dan kan dat boetevrij.

Jouw situatie bepaalt jouw actie

Wil je weten hoe jij er voor staat? Doe de check op de website. Liever gelijk om de tafel met de adviseur? Maak dan online een afspraak bij een vestiging in de buurt. Je eerste afspraak is kosteloos.