30-8-2018

Laat je niet verleiden tot wanhoopsdaden op de krappe woningmarkt

Elsevier vroeg bijna 300 huizenkopers en -verkopers naar hun ervaringen op de krappe woningmarkt. Daaruit bleek dat kopers soms overgaan tot wanhoopsdaden omdat de situatie op de markt zo overspannen is. Toezichthouders vinden de situatie zorgelijk.

Helft kopers maakt onwenselijke situaties mee

Uit het onderzoek bleek dat onwenselijke situaties tijdens het kopen van een woning veel voorkomen. Ongeveer de helft van de ondervraagden maakte iets dergelijks mee. Bijvoorbeeld dat huizen al verkocht waren voordat ze op Funda stonden of dat de kopers onder druk zijn gezet door de makelaar van de verkopende partij.

Kopers gaan zelf echter ook steeds verder in hun gedrag. Zo deed een kwart extra moeite om toch het huis van hun dromen te bemachtigen. Van het sturen van een bosje bloemen tot het verlenen van wederdiensten aan de verkopers. Zo zegt 8% van de ondervraagden de verkoper of de makelaar cash te hebben betaald om hun huis te kunnen kopen.

Kwetsbare positie

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en Autoriteit Consument en Markt (ACM) roepen kopers op om dit soort zaken te melden. Verdachte voorstellen, zwartgeldtransacties en machtsmisbruik noemen de toezichthouders een zorgelijke trend. De positie van de consument op de huizenmarkt is op dit moment zeer kwetsbaar. Vandaar dat de ACM alert is op signalen van onwenselijke situaties.

Kortom: laat je niet verleiden tot wanhoopsdaden!

Benieuwd hoeveel je kunt lenen?

Als je op zoek bent naar een koopwoning, wil je natuurlijk graag weten wat je kunt lenen. Daar hebben we bij De Hypotheker een handige rekentool voor. Bereken het zelf!