11-5-2018

Landelijk wonen duurder door doorstromers

Uit het NVM Agrarisch en Landelijk Vastgoedbericht blijkt dat woonboerderijen het afgelopen jaar vaker zijn verkocht én in prijs zijn gestegen. Volgens de NVM heeft dit te maken met het feit dat doorstromers vaker landelijk gaan wonen door de krapte op de woningmarkt.

Hoogste gemiddelde sinds 2010

Het aantal verkochte woonboerderijen steeg van 2.400 in 2016 naar 2.600 in 2017. De transactieprijs is met zo’n 8% gestegen tot € 449.500, het hoogste gemiddelde sinds 2010. Ter vergelijking; voor de totale markt van bestaande woningen in Nederland was het gemiddelde het afgelopen jaar € 260.500, een stijging van 9% ten opzichte van 2016. Woonboerderijen die in 2017 verkocht zijn, stonden gemiddeld een half jaar te koop. Dat is 1 maand korter dan in 2016.

Overwaarde inzetten

Voor de stijging in de prijs van woonboerderijen geeft de NVM de volgende verklaring: “Dat er relatief veel dure landelijke woningen zijn verkocht, heeft alles te maken met de krapte in het lage segment. Er komen simpelweg nog maar weinig woningen op de markt onder de 3,5 ton, terwijl er in de duurdere prijsklassen nog ruime keuze is voor de consument. Doordat landelijke woningen veelal door doorstromers gekocht worden, is er ook steeds meer vraag naar woningen in de duurdere prijsklassen. Zij hebben vaak overwaarde op hun verkochte woning, die zij kunnen inzetten voor de financiering van de te kopen woning.”

Wil je weten of je die woonboerderij van jouw dromen kunt betalen? Bereken het met onze handige tool