28-12-2018

Langlopende hypotheekrente blijft in 2019 voorlopig laag

We verwachten dat de kortlopende hypotheekrente vrijwel stabiel blijft tot begin 2020. Dit heeft te maken met de lage inflatie. De langlopende rente wordt nu nog laag gehouden door de grootschalige aankoop van obligaties door de Europese Centrale Bank (ECB), maar dit opkoopprogramma stopt in januari 2019. Mede door toenemende politieke onrust binnen de Europese Unie laat de economische groei echter nog op zich wachten, waardoor ook de lange hypotheekrente op korte termijn stabiel blijft.

‘’Er is op dit moment sprake van een groeivertraging in Europa. Door de politieke onrust binnen de EU en de tegenvallende groei van de economie en inflatie is het op korte termijn onze verwachting dat de lange hypotheekrente nog even op het huidige, lage niveau blijft”, vertelt Twan Cats, commercieel directeur van De Hypotheker.

Korte hypotheekrente stabiel

Het rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bleef in het vierde kwartaal van 2018 vrijwel gelijk ten opzichte van het vorige kwartaal en bedraagt 1,59 procent (2,09 procent zonder NHG). De ECB houdt de rente laag om de economische groei te stimuleren. De verwachting is dat een hogere salarisgroei de inflatie in de eurozone gaat aanwakkeren.

De Hypotheker verwacht dat de kortlopende rente hierdoor voorlopig op het huidige, lage niveau blijft en een renteverhoging pas begin 2020 gaat plaatsvinden.

Meer weten?

Lees hier ons persbericht over de renteverwachting in 2019.