30-3-2018

Lineair of annuïteitenhypotheek: dit is het verschil

Beide hypotheekvormen bestaan uit een maandbedrag dat bestaat uit aflossing en rente. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag. Dat lijkt aantrekkelijker dan een lineaire hypotheek, waarbij je de eerste jaren meer betaalt per maand. Maar is dat ook echt zo?

Wil je snel of langzaam aflossen?

Eigenlijk is de vraag vooral of je het belangrijk vindt dat je snel je hypotheek aflost of dat je daar geen haast mee hebt. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je de eerste jaren vooral veel rente en los je pas later in de looptijd meer af.

Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een gelijk deel aan aflossing. Zo los je juist sneller af en daardoor wordt het maandbedrag ook steeds lager. Het bedrag waarover je rente betaalt, wordt immers steeds kleiner. Over de gehele looptijd van 30 jaar heb je bij een lineaire hypotheek minder ‘kosten’ dan bij een annuïteitenhypotheek.

Hypotheekrenteaftrek

Het voordeel van een annuïteitenhypotheek is dat je aan het begin vooral rente betaalt en zo kun je maximaal gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek. Maar hoe lang heb je nog voordeel van de hypotheekrenteaftrek? De overheid heeft ervoor gezorgd dat de maximale aftrek wordt afgebouwd tot maximaal 37%. Daar heb je bij beide hypotheeksoorten last van, alleen op verschillende manieren.

Wanneer kies je welke?

Heb je de eerste jaren nog niet zo veel geld te besteden? Dan is een annuïteitenhypotheek passender dan een lineaire hypotheek. Zo lang de rente nog laag staat, is een lineaire hypotheek ook behoorlijk betaalbaar als je nog niet aan je top zit qua inkomen.

Benieuwd naar jouw ideale hypotheek?

Onze adviseurs vertellen je hier graag meer over. Maak eens een afspraak met één van onze experts voor een onafhankelijk advies over de beste hypotheek voor jouw situatie!