26-07-2018

Renteverwachtingen van onze expert Max Bronzwaer

Max Bronzwaer | Directeur en Treasurer | Obvion

 

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente  

De korte rente is in de afgelopen periode vrijwel gelijk gebleven. De president van de Amerikaanse centrale bank (Fed) liet weten dat het geleidelijk verhogen van de Amerikaanse rente de beste aanpak is met het oog op de huidige verwachtingen van de Amerikaanse economische groei. Op donderdag 26 juli vindt de eerstvolgende ECB vergadering plaats. Naar alle waarschijnlijkheid zal het beleid tijdens deze vergadering onveranderd blijven. De ECB verwacht dat de huidige rentetarieven aangehouden zullen worden tot ten minste de zomer van 2019.

Per saldo verwachten wij een gelijkblijvend niveau van de korte hypotheekrente in de komende periode.

Verwachtingen voor de langlopende rente

De lange rentes zijn in de afgelopen periode gestegen. Op woensdag 25 juli vindt in Washington de ontmoeting tussen president Donald Trump en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker plaats. Tijdens deze ontmoeting zal gepraat worden over de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Naar verluidt zal Juncker proberen de eerder aangekondigde Amerikaanse importheffingen op buitenlandse auto’s af te wenden. Mocht dit lukken, kan dit voor een opwaartse druk op de rente zorgen.
Tussen de Verenigde Staten en China is er ook nog steeds sprake van handelsspanningen. De aangekondigde importtarieven van de Verenigde Staten op 200 miljard aan Chinese goederen zullen waarschijnlijk op 30 augustus ingaan. Het wachten is op een eventuele tegenzet van China. De eerder gebruikte strategie van China om de Verenigde Staten met gelijke munt terug te betalen is deze keer niet mogelijk omdat China hiervoor niet genoeg Amerikaanse goederen importeert. Mochten de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China aanhouden, kan dit zorgen voor een neerwaartse druk op de rente.

Per saldo verwachten wij een gelijkblijvend niveau van de lange hypotheekrente in de komende periode.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Dimitry Fleming.