- Expert blog Terug naar actueel

Renteverwachtingen van onze expert Max Bronzwaer

Max Bronzwaer, Adjunct-directeur en Treasurer - Obvion
Expert voorstellen

Max Bronzwaer

Directeur en Treasurer
Obvion

Wat zijn de verwachtingen voor de kort- en langlopende rente?

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente  

De korte rente is in de afgelopen periode vrijwel gelijk gebleven. De eerstvolgende beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank (Fed) staat gepland op 13 juni. De markt verwacht dat de Amerikaanse rente tijdens deze vergadering met 0,25 verhoogd zal worden. Het finale cijfer van de economische groei in de eurozone over het eerste kwartaal van 2018 is uitgekomen op 2,5%, gelijk aan het laatste kwartaal van 2017. De verwachte inflatie in de eurozone in mei is uitgekomen op 1,9% ten opzichte van 1,2% in april. Hiermee ligt de inflatie op het streven van de Europese Centrale Bank (ECB) van bijna 2%. De volgende beleidsvergadering van de ECB vindt plaats op 14 juni. Er zal volgens hoofdeconoom van de ECB, Peter Praet, in deze vergadering gesproken gaan worden over het einde van het opkoopprogramma.

Per saldo verwachten wij een gelijkblijvend niveau van de korte hypotheekrente in de komende periode.

Verwachtingen voor de langlopende rente

De lange rentes zijn in de afgelopen periode gestegen. In de eurozone speelt de verhoogde inflatieverwachting een grote rol en de eventueel aan te kondigen afbouw van het opkoopprogramma van de ECB tijdens de komende beleidsvergadering. Tevens heeft Italië een nieuwe regering gekregen van de Vijfsterrenbeweging en Lega Nord. De nieuwe Italiaanse minister van Financiën heeft aangegeven dat Italië toch niet uit de Euro wil stappen.
Op dinsdag 12 juni heeft de historische ontmoeting tussen president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un plaatsgevonden. In deze ontmoeting is voornamelijk gesproken over het denucleariseren van het Koreaanse schiereiland en de afbouw van troepen in de regio. Tevens is afgesproken dat diplomatieke verhoudingen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea zullen worden hersteld.

Per saldo verwachten wij een gelijkblijvend tot licht stijgend niveau van de lange hypotheekrente in de komende periode.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Dimitry Fleming.