11-5-2018

Minder harde groei nieuwbouw door gebrek aan bouwvakkers

Voor woningzoekers die graag een nieuwbouwwoning willen, is er goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws: in het Bouwbericht mei 2018 spreekt de Rabobank de verwachting uit dat de bouwproductie in Nederland dit jaar met 4,5% groeit en volgend jaar met 4%. Het slechte nieuws: deze stijging neemt af ten opzichte van 2017 (5,5%) doordat er een tekort is aan bouwvakkers. Ook verloopt de aanvoer van bouwmaterialen stroever dan gewenst.

Crisis als oorzaak

Tijdens de financiële crisis, die in 2008 begon, heeft de bouwsector flinke klappen geïncasseerd. Veel medewerkers en zelfstandigen die zonder werk kwamen te zitten, zijn toen ander werk gaan doen. Ook toeleveranciers voor de bouw hebben hun productiecapaciteit verkleind. Dat zijn belangrijke oorzaken voor de huidige tekorten aan bouwspecialisten en materialen.

Gevolg: prijsstijgingen

Doordat er schaarste heerst op de personeel- en bouwmaterialenmarkt, zien aanbieders een kans om hun prijzen te verhogen. Zelfstandige onderaannemers rekenen hogere tarieven en toeleveranciers vragen meer voor hun producten. Dat zorgt voor financiële spanningen bij aannemers, want zij hebben vaak de bouwopdracht aangenomen voor een scherp tarief. Als zij geconfronteerd worden met extra kosten, blijft er amper winstmarge over, waardoor er geldproblemen kunnen ontstaan.

Wil je weten of nieuwbouw beter bij je past dan bestaande bouw? Doe de test!