20-8-2018

Minder woningverkopen, maar meer hypotheken verstrekt

Afgelopen juli werden 3.111 nieuwe hypotheken afgesloten. Dat is 7.5% meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Het aantal woningverkopen lag echter twee procent lager dan een jaar eerder.

In juli 2018 werden er 19.580 woningen verkocht, twee procent minder dan in juli 2017. Er is al een tijdje sprake van een dalende trend in het aantal woningverkopen, onder andere vanwege het gebrek aan aanbod.

Veel oversluiters

Dat het aantal verstrekte hypotheken is toegenomen ondanks het teruglopende aantal woningverkopen, heeft onder andere te maken met het aantal oversluitingen en verbouwingen. Omdat de rente nog steeds laag is, kiezen woningeigenaren er vaker voor om hun hypotheek over te sluiten voor een gunstigere rente. Ook zijn er veel mensen met overwaarde op hun woning, die ze bijvoorbeeld kunnen verzilveren door een tweede hypotheek te nemen en daarmee een verbouwing te financieren. 

Trek uit de Randstad

In de provincies Drenthe, Friesland, Overijssel en Zeeland werden, in tegenstelling tot in de andere acht provincies, in juli juist meer woningen verkocht dan een jaar eerder. Vooral Zeeland is in trek met 13,3% meer woningverkopen. In juni nam het aantal woningverkopen nog in iedere provincie af, met de grootste dalingen in de Randstad.