23-1-2018

Nieuw record aan huizen verkocht

In het laatste kwartaal van 2017 zijn ruim 66.000 woningen verkocht. Dat is het hoogste aantal in een kwartaal ooit.

Dit blijkt uit het onderzoek naar bestaande particuliere koopwoningen van het CBS en het Kadaster. Hiermee is het record van het voorgaande kwartaal verbroken. Met het nieuwe record is een bedrag gemoeid van bijna 18 miljard euro.

De NVM publiceerde vorige week ook over de woningmarkt en meldde dat het aantal woningverkopen in het vierde kwartaal lager was dan een jaar eerder. Het verschil komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de voorlopige contracten van door NVM- makelaars verkochte woningen. Het CBS en het Kadaster meten de ontwikkeling van alle bestaande koopwoningen in Nederland en maken gebruik van de akten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Krappere woningmarkt in Noord-Holland en Utrecht

In het vierde kwartaal waren bestaande koopwoningen in Nederland gemiddeld 8,2% duurder dan in dezelfde periode een jaar eerder. In Noord-Holland lag de prijsstijging met 10,5% het hoogst. Ook de prijsstijgingen in Flevoland, Utrecht en Zuid-Holland waren bovengemiddeld.

De groei in het aantal transacties lijkt in deze regio’s echter terug te lopen. Het aantal verkopen in de provincie Utrecht was zelfs ruim 1% lager dan een jaar eerder. Met de hoge prijsstijgingen en de teruglopende groei van het aantal verkochte woningen lijkt er vooral in Noord-Holland en Utrecht sprake van steeds meer krapte op de woningmarkt.

Dure appartementen

Met bijna 12% was de prijsstijging van appartementen ten opzichte van het vierde kwartaal 2016 het hoogst. De prijsstijging van vrijstaande woningen was met 7% het kleinst. De groei van het aantal transacties was daarentegen met bijna 17% het hoogst bij vrijstaande woningen en bij appartementen met 2% het laagst.

Wil je meer weten over de huizenprijzen? Bekijk de ontwikkeling van de huizenprijzen in de afgelopen periode.