15-10-2018

Nieuwbouwprijzen stijgen harder dan van bestaande bouw

In het tweede kwartaal van 2018 waren nieuwbouwwoningen in Nederland bijna 13% duurder dan in 2017. De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning steeg harder dan de prijs van bestaande woningen, die 9% stegen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.

Voorheen gelijke stijging

Uit de cijfers blijkt dat de prijsstijging van nieuwbouw in slechts drie kwartalen tijd de prijsstijging van bestaande bouw heeft ingehaald. Tot vorig jaar gingen de stijgingen nog aardig gelijk op. Er zijn zeven landen in de EU waar de prijsstijging van nieuwbouwwoningen in het tweede kwartaal boven de 10% uitkwam. Daar is Nederland er een van.

Dubbel zo harde stijging als gemiddeld in Europa

Als we kijken naar alle soorten koopwoningen bij elkaar, dan steeg de gemiddelde prijs in Nederland met 9,3%. Dat is maar liefst het dubbele van de gemiddelde stijging in Europa. Er zijn slechts vier landen in de EU die een hardere stijging lieten zien dan Nederland: Slovenië (13,4%), Ierland (12,6%), Portugal (11,2%) en Hongarije (10,4%).

Check hoeveel je kunt lenen voor je woning

Als je op zoek bent naar een eigen woning, wil je natuurlijk graag weten hoeveel je kunt lenen. Bereken het met onze Hoeveel kan ik lenen? tool. Doe ook meteen de Bestaande Bouw of Nieuwbouw check en ontdek of een nieuwbouwwoning bij je past.