30-4-2018

Nieuwbouwwoningen zorgen voor betere verkoopcijfers

Volgens makelaarsorganisatie Dynamis komt de stijging van het aantal woningverkopen in het eerste kwartaal van 2018 door nieuwbouw. Het aantal verkochte bestaande woningen daalde met 2%, terwijl het aantal verkochte nieuwbouwwoningen steeg met maar liefst 45%. Zo’n 20% van het aantal verkochte huizen in Nederland is momenteel nieuwbouw.

Dynamis vindt dat er een gebrek aan aanbod is en dat de markt niet tegemoetkomt aan de stijgende vraag naar nieuwbouwwoningen. Dit is ook terug te zien in de verkoopcijfers: ruim een kwart van de Nederlandse gemeenten liet een daling van het aantal woningverkopen zien. 

Vooral in Noord-Brabant veel nieuwbouw

De grootste uitschieters in het percentage van de totale verkopen dat uit nieuwbouw bestaat, zijn Noord-Brabant (23%) en Groningen (9%). Met een aantal van 59.500 werden er 5% meer woningen verkocht in het eerste kwartaal van 2018 ten opzichte van 2017. 

Woningprijs gestegen met 9%

Een gemiddelde woning in Nederland kost € 278.000, wat een stijging van 9% betekent vergeleken met vorig jaar. In Den Haag was deze stijging maar liefst 21%. 

Wij helpen je graag verder

Past nieuwbouw of bestaande bouw beter bij jouw situatie? Doe de test! Wil je een onafhankelijk advies over de beste hypotheek voor jouw situatie? Maak eens een afspraak met één van onze experts!