3-10-2018

Nog lang niet in alle provincies zijn de huizenprijzen op het piekniveau van 2008

Maar liefst 8 van de 12 Nederlandse provincies lijden nog steeds onder de huizencrisis van 2008. Hier zijn de gemiddelde huizenprijzen nog niet op het piekniveau dat ze in 2008 lieten zien. Alleen Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland komen boven dat niveau uit.

Friesland en Drenthe hobbelen achteraan

In de overige 8 provincies zien we dat de huizenprijzen nog steeds niet op hetzelfde punt zijn als 10 jaar geleden. Het grootste verschil met de Randstad is te zien in Friesland en Drenthe. Woningen kosten hier meer dan 6% minder dan in 2008. Gelderland, Noord-Brabant, Zeeland en Limburg zitten tussen de -6% en -3%, terwijl Overijssel en Groningen minder dan 3% onder het niveau van 2008 zitten.

Grote steden lopen voorop

Vooral Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag laten een flinke stijging zien ten opzichte van de huizenprijzen van voor de crisis. Daardoor stijgt het gemiddelde prijspeil in Nederland toch boven het niveau van 2008.

Bereken hoeveel je kunt lenen

Als je op zoek bent naar een koopwoning, wil je natuurlijk graag weten wat je kunt lenen. Daar hebben we bij De Hypotheker een handige rekentool voor. Bereken het zelf!