30-4-2018

NVM: ‘Makelaar moet over duurzaamheid adviseren’

NVM-voorzitter Ger Jaarsma heeft in een rondetafelgesprek met de Tweede Kamer gepleit voor een realistische aanpak van verduurzaming. Hij vindt dat het aankoopmoment beter benut moet worden daarvoor en dat de makelaar geen pure ‘dealmaker’ meer moet zijn, maar een vastgoedadviseur.

Volgens de NVM moet de overheid een consistent beleid voeren op het gebied van verduurzaming. Dat is volgens de makelaarsorganisatie de enige manier waarop kopers zullen willen investering hierin. Er zijn volgens Jaarsma diverse mogelijkheden voor de overheid om dit te realiseren. Als voorbeeld noemt hij korting op de overdrachtsbelasting of andere financiële arrangementen.

 

Woninggebonden lening

Niet alle woningen hoeven volgens Jaarsma nul-op-de-meter te worden. Voor sommige verouderde woningen is sloop en nieuwbouw zelfs efficiënter dan verduurzaming, zo vindt hij. Tijdens het gesprek kwam ook de woninggebonden lening ter sprake. Door de lening te koppelen aan de woning en niet aan de bewoner(s), is het idee dat mensen eerder tot verduurzaming overgaan, omdat de kosten hiervoor worden gedeeld met de volgende bewoner(s).

 

Meer lenen voor duurzaamheid

Als je energiebesparende voorzieningen wilt treffen in je woning, dan kun je daarvoor een hoger leenbedrag opnemen. Onze adviseurs vertellen je hier graag meer over. Wil je een onafhankelijk advies over de beste hypotheek voor jouw situatie? Maak eens een afspraak met één van onze experts!