27-11-2018

Onderzoek toont aan: huizen zijn nog betaalbaar

We horen de laatste tijd veel over de huizenprijzen in Nederland. Vaak zijn dat negatieve berichten. Vooral omdat woningen te duur zouden worden. Uit drie nieuwe rapporten blijkt echter dat de huizen in ons land nog prima te betalen zijn.

Inflatie ook meerekenen

Volgens vermogensbeheerder DMFCO wordt er erg overdreven in de berichtgeving over de woningmarkt. Zeker als je de inflatie meerekent. De huizenprijzen mogen dan wel hoger zijn dan ooit, maar als je corrigeert voor inflatie dan zitten we nog 11% onder de vastgoedpiek van 2008. Bovendien is de totale hypotheekschuld gelijk gebleven. Dat komt deels door strengere regelgeving en verplichte aflossing, maar ook doordat er meer eigen vermogen wordt gebruikt om woningen te kopen.

Zelfs Amsterdam valt nog mee

JLL, een internationaal vastgoedadviesbedrijf, heeft onderzocht dat maar liefst ruim 70% van alle wijken in Nederland nog altijd over een betaalbare koopwoningenmarkt beschikt. Makelaars zeggen liever iets anders, want dat is beter voor hun handel. Zelfs de hoge huizenprijzen in Amsterdam vindt JLL nog wel meevallen. De prijzen liggen hier dan wel 60% hoger dan in de rest van Nederland, maar in Brussel is dat 90% vergeleken met de rest van het land en in Parijs zelfs 140%.

Woningen voor starters

Vastgoeddatabureau Calcasa kwalificeert de betaalbaarheid van woningen als ‘nog steeds goed’, zeker voor iedereen met een aflossingsvrije hypotheek. Uit hun berekeningen blijkt dat starters met een wo/hbo-opleiding en een gemiddeld bruto-inkomen van € 32.600 in 72% van de Nederlandse gemeenten een woning kan betalen van 75 m2 of kleiner. In de grote steden is dat slechts 50 m2.

Wat kost een woning?

Ben je benieuwd naar de waarde van je eigen woning of van een woning die je misschien wilt kopen? Onze Woningwaardemeter geeft je een indicatie. Schakel voor een definitieve taxatie altijd een taxateur in.