25-6-2018

Ouderen krijgen makkelijker een hypotheek met NHG

Sinds 17 juni zijn er voor senioren (boven de 57 jaar) meer mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Inmiddels hebben al honderden ouderen interesse getoond.

Voorheen liepen veel ouderen die wilden verhuizen tegen het probleem aan dat zij met hun (naderende) pensioeninkomen niet in aanmerking kwamen voor een nieuwe hypotheek. Sinds vorige week zijn de regels voor mensen met een AOW-inkomen of mensen die binnen nu en tien jaar de AOW-leeftijd bereiken aangepast.

Hoewel er nog steeds rekening wordt gehouden met het (naderende) pensioen, mag er voortaan getoetst worden op basis van de werkelijke lasten in plaats van de maximaal berekende lasten. Hierdoor valt de maximale hypotheek een stuk hoger uit en is een nieuwe woning in veel gevallen ineens wel mogelijk. Het gaat hier (voorlopig) alleen om NHG-hypotheken, voor woningen met een marktwaarde tot € 265.000. 

Doorstroming

De hoop is dat met deze maatregel de doorstroming op de huizenmarkt bevorderd wordt. Eerder schreven we al over 65-plussers die bleven hangen in hun eengezinswoning met als gevolg een woningtekort. De nieuwe maatregelen kunnen voor ouderen net dat duwtje in de rug zijn om de overstap te maken naar een seniorenwoning.