Wat doet de hypotheekrente volgens ABN AMRO?

Renteverwachtingen van expert Philip Bokeloh

Bokeloh Philip Philip Bokeloh | Econoom Economisch Bureau | ABN AMRO Bank Philip Bokeloh is econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO, waar hij sinds 2004 werkzaam is. Hij is daar onder meer verantwoordelijk voor de analyse van de Nederlandse huizenmarkt en de ontwikkelingen op de financiële markten.
Leestijd: 5 min
Laatste update 19/03/2024

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachting voor de hypotheekrente

  • Korte rente: eerst nog stabiel, daarna omlaag
  • Lange rente: verder omlaag

De variabele hypotheekrente is hard gestegen, doordat de ECB haar rentetarieven vanaf de tweede helft van 2022 fors heeft verhoogd. Het zogenaamde depositotarief waartegen commerciële banken geld kunnen stallen bij de ECB, stond in juli 2022 nog op -0,5 procent. Vervolgens tilde de ECB het depositotarief in stapjes naar het huidige niveau van 4 procent. Wij denken dat de ECB vanaf juni de depositorente weer gaat verlagen en verwachten dat de variabele hypotheekrente dan mee daalt. Volgens onze prognose zal het depositotarief eind dit jaar op 2,75% staan en eind volgend jaar op 1,5 procent.


Aanleiding voor de reeks renteverhogingen van de ECB was de hoge inflatie. De index van de consumentenprijzen steeg veel harder dan gewenst. In oktober 2022 piekte de stijging op 10,6% jaar-op-jaar, terwijl de ECB als doel heeft de inflatie op lange termijn op 2% te houden. De extreme prijsstijgingen zijn het afgelopen jaar afgevlakt. In februari lag de stijging van het gemiddelde prijspeil nog maar op 2,6% jaar-op-jaar. Nu de inflatie terugkeert richting de 2 procent-doelstelling van de ECB, kan de ECB de rentetarieven verlagen om zo de vraag te ondersteunen en de economische groei te stimuleren.


De inflatie is gedaald doordat de eerdere energieprijsstijgingen uit de inflatiecijfers zijn verdwenen. Daarnaast zien bedrijven minder kans om kostenstijgingen door te berekenen vanwege de zwakke bestedingen. Dit is onder meer terug te zien in de kerninflatie. Deze inflatiemaatstaf, die volatiele prijscomponenten zoals voedsel en energie buiten beschouwing laat, daalt ook. Na een piek van de 5,7 procent in maart vorig jaar staat de kerninflatie nu op 3,1 procent. Dit versterkt de verwachting dat de reguliere inflatiemaatstaf, inclusief voedsel- en energieprijzen, terugkeert naar de 2 procent-doelstelling.


Bij het meest recente beleidsoverleg liet de ECB de rentetarieven echter ongewijzigd. De ECB is nog niet gerust op de loonontwikkeling. Bij een krappe arbeidsmarkt kunnen de lonen harder stijgen dan gebruikelijk. Als bedrijven de hogere loonkosten vervolgens in hun afzetprijzen doorberekenen, dreigt de inflatie langer hoog te blijven. Daarom wacht de ECB liever eerst op signalen van loonmatiging voordat zij de rente verlaagt. Dit ondanks de aanwijzingen dat de reeks renteverhogingen de kredietverlening afremt en dat bedrijven moeite hebben om hun prijzen te verhogen door de beperkte vraag. Wij verwachten echter dat de ECB binnenkort de groeiterugval van de economie als een grotere bedreiging zal beschouwen dan de inflatie en met oog daarop in juni de eerste renteverlaging doorvoert. 


De verwachte ECB-koersverandering heeft al invloed op de 10-jaars rente op Nederlandse overheidsleningen. Deze stond oktober vorig jaar nog op 3,3 procent. Toen de eerste tekenen kwamen dat de inflatie afzwakt en de ECB zich geleidelijk kan gaan opmaken voor een koerswijziging, begon de 10-jaars rente te dalen. In december, toen er op financiële markten nog rekening werd gehouden met een vlotte renteverlaging door de ECB, tikte de 10-jaars staatsrente even 2,2 procent aan. Maar dat optimisme werd vervolgens de kop in gedrukt door terughoudende berichten van de ECB, waardoor de 10-jaars rente weer opliep naar inmiddels 2,7 procent.


Ook de signalen dat de inflatie in de Verenigde Staten mogelijk langer aanhoudt dan gedacht dragen bij aan de recente stijging van de 10-jaars staatsrente. De hardnekkige inflatie kan voor de Amerikaanse centrale bank aanleiding zijn om nog even te wachten met verlaging van de rentetarieven. Uitstel in de Verenigde Staten kan ook tot uitstel leiden in Europa, want het verschil tussen de korte Europese en Amerikaanse rentetarieven is een bepalende factor voor de wisselkoers van de euro versus de dollar. Omdat de wisselkoers via de prijs op ingevoerde goederen en diensten de Europese inflatie beïnvloedt, is de ECB hier scherp op. 


Vooralsnog houden wij het er op dat zowel de Europese als de Amerikaanse centrale bank vanaf medio dit jaar de rentetarieven zullen verlagen. Wanneer hier meer duidelijkheid over is, zal de 10-jaars rente op Nederlandse staatsleningen weer omlaag gaan. Zodra de berichten van de ECB gunstiger stemmen, zal de 10-jaars staatsrente dalen van 2,7 procent eind maart naar -volgens onze huidige prognoses- 2,2procent eind dit jaar. In lijn daarmee zullen ook de hypotheekrentes met een lange rentevaste periode een min of meer vergelijkbare daling optekenen.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Sjoerd Humble en Sander Burgers.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 
Aanmelden rentestandenabonnement

 

Afspraak maken

Wil jij weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen met de huidige hypotheekrente? Onze hypotheekadviseurs kunnen het voor je berekenen tijdens een vrijblijvende afspraak op één van onze vestigingen.

Afspraak maken