26-9-2018

Prijsstijging huizen vlakt af in 2019

De huizenprijzen stijgen nog steeds snel. Volgens economen van ING en Rabobank kan dit niet zo door blijven gaan. Zij verwachten dat de prijsstijging in 2019 afvlakt.

In augustus 2018 waren koopwoningen gemiddeld 9,3% duurder dan in augustus 2017, aldus het CBS. Al sinds mei van dit jaar zijn de gemiddelde huizenprijzen hoger dan ooit. Vergeleken met het laagste punt sinds de kredietcrisis zijn de prijzen al ongeveer met een derde gestegen. 

Een vlakkere lijn

ING geeft aan dat de stijgende huizenprijzen prima in het plaatje passen van economische groei en een groeiende bevolking. Maar een stijgende lijn wordt op een bepaald moment vlakker. Volgens de bank is dat moment nu gekomen. Voor 2019 voorziet ING een prijsstijging van 4,4%, waar er voor 2018 nog een stijging van 8,5% verwacht wordt.

De Rabobank ziet dat er nog steeds veel vraag is naar koopwoningen. Dat zorgt er volgens hen voor dat de prijzen nog niet snel zullen dalen. De bank schat de prijsstijging voor 2019 in op 7%, al nemen ze dat percentage wel met een korreltje zout. 

Meer dan 3 ton

De grootste groei lijkt hoe dan ook achter de rug. Toch denken beide banken wel dat de prijzen zullen blijven stijgen, maar dan via gestage groei. Ze verwachten ook dat de gemiddelde woningprijs van € 300.000 binnenkort gehaald zal worden. Mede doordat er op korte termijn te weinig nieuwbouwwoningen worden gebouwd om aan de vraag te voldoen.

Bekijk de ontwikkeling van de huizenprijzen.