Wat doet de hypotheekrente volgens Obvion?

Renteverwachtingen van expert Sjoerd Humble

Sjoerd Humble Sjoerd Humble | Rente-expert Manager Finance Obvion
Leestijd: 5 min
Laatste update 15/04/2024

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente  

De korte hypotheekrente volgt de beleidsrente van de Europese Centrale banken. Deze beleidsrente heeft vorig jaar een flinke stijging laten zien. Dit is veroorzaakt door de Centrale banken die de inflatie middels renteverhogingen moesten indammen. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de beleidsrente tijdens de laatste vergadering niet gewijzigd. De eerstvolgende vergadering vindt plaats op 6 juni, de verwachting van de financiële markten is dat de ECB de beleidsrente tijdens deze vergadering met 0,25 procent gaat verlagen. Het behoort ook tot de mogelijkheden dat de rente ongewijzigd blijft.

De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft de Amerikaanse beleidsrente tijdens de laatste vergadering op 20 maart niet gewijzigd. De verwachting is dat de rente tijdens de volgende vergadering op 1 mei ook ongewijzigd blijft. Vanaf de beleidsvergadering in juni worden er renteverlagingen verwacht, maar of deze er ook daadwerkelijk gaan komen zal nog moeten blijken.

Per saldo verwachten wij een gelijkblijvend niveau van de korte hypotheekrente in de komende periode.

Verwachtingen voor de lange rente

We zien momenteel dat de verhoogde rente van de centrale banken het gewenste effect heeft en de economie aan het afkoelen is. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar in het oplopende aantal faillissementen in Nederland. Dit moet wel in perspectief geplaatst worden, het aantal faillissementen bevond zich de afgelopen jaren op historisch lage niveaus. De stijging in het aantal faillissementen is een signaal dat de economie begint af te koelen als gevolg van de gestegen rente. Daarnaast zien we de afkoeling van de economie ook terug in de inflatie cijfers. Ten opzichte van vorig jaar zijn de inflatiecijfers flink afgenomen in zowel Europa als de Verenigde Staten. De inflatie in de eurozone betrof in maart 2,4 procent en in de Verenigde Staten zagen we een inflatie van 3,5 procent. De inflatie komt hiermee langzaam in de buurt van het streefniveau van ca. 2 procent dat de Fed en ECB hanteren. Wel is in het verleden gebleken dat het laatste stukje inflatie terugdringen vaak het moeilijkste is. Momenteel zien we in zowel Europa als de Verenigde Staten dat de diensteninflatie op verhoogde niveaus blijft. De inflatie in de dienstensector wordt voornamelijk veroorzaakt door stijgende loonkosten.

De arbeidsmarkt blijft een risico voor de inflatieontwikkelingen, deze blijft momenteel zeer krap met in Nederland een werkloosheid van 3,5 procent van de beroepsbevolking. Als gevolg van de krappe arbeidsmarkt en hoge inflatie in de afgelopen periode zien we momenteel stijgende lonen. De cao-lonen zijn in Nederland in het eerste kwartaal van 2024 met 6,8 procent toegenomen, dit betreft een van de grootste reële loonstijgingen van deze eeuw. De stijgende lonen zouden ervoor kunnen ervoor zorgen dat de inflatie structureel op verhoogde niveaus blijft.

De lange hypotheekrente wordt vooral beïnvloed door de inflatieverwachtingen. Mocht de gerealiseerde inflatie in de komende periode hoger uitvallen dan verwacht, dan bestaat de mogelijkheid dat de geanticipeerde renteverlagingen van de centrale banken worden uitgesteld en de lange hypotheekrente oploopt. Momenteel verwachten de financiële markten dat de economie verder zal afkoelen en de inflatie daalt in de richting van de gewenste 2 procent.

Per saldo verwachten wij een gelijkblijvend tot licht stijgend niveau van de lange hypotheekrente in de komende periode. 

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Sander Burgers.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 
Aanmelden rentestandenabonnement

 

Afspraak maken

Wil jij weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen met de huidige hypotheekrente? Onze hypotheekadviseurs kunnen het voor je berekenen tijdens een vrijblijvende afspraak op één van onze vestigingen.

Afspraak maken