- Expert blog Terug naar actueel

Renteverwachtingen van onze expert Rachelle Rijk

Rachelle Rijk
Expert voorstellen

Rachelle Rijk

Treasurer
Obvion

Wat zijn de verwachtingen voor de kort- en langlopende rente?

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente  

De korte rente is in de afgelopen periode vrijwel gelijk gebleven. De verwachte inflatie in de eurozone in juli is uitgekomen op 2,1%, ten opzichte van 2,0% in juni. Hierbij steeg ook de kerninflatie, van 0,9% in juni naar 1,1% in juli. Met 2,1% ligt de inflatie iets boven het streven van de Europese Centrale Bank (ECB) van ca. 2%. De ECB verwacht echter dat de huidige rentetarieven aangehouden zullen worden tot ten minste de zomer van 2019. De volgende ECB-vergadering vindt plaats op 13 september.

Per saldo verwachten wij een gelijkblijvend niveau van de korte hypotheekrente in de komende periode.

Verwachtingen voor de langlopende rente

De lange rentes zijn in de afgelopen periode gedaald. Een belangrijke reden hiervoor is het bericht dat de ECB zich zorgen maakte over de blootstelling van Europese banken aan Turkije. De Turkse lira daalde in de afgelopen periode sterk, onder andere als het gevolg van een zeer hoge inflatie.
Daarbij ontstonden er handelsspanningen tussen Turkije en de V.S. nadat Trump, mede als gevolg van de lagere koers van de lira, een verhoging van de importtarieven op Turkse producten aankondigde. Als reactie hierop verhoogde Turkije de importtarieven op Amerikaanse goederen.

Daarnaast lijkt de financiële markt zich zorgen te maken over de begroting van Italië. Na de instorting van de brug in Genua zijn er plannen om groots te investeren in infrastructuur. Het is nog maar de vraag of er qua begroting ruimte is voor deze investeringen. Als de geopolitieke instabiliteit aanhoudt of verergert, kan dit zorgen voor een neerwaartse druk op de rente.

Donderdag 16 augustus werd bekend dat de handelsonderhandelingen tussen de V.S. en China eind augustus hervat zullen worden, nadat de eerdere onderhandelingen in juni stuk liepen. Mogelijk zou deze toenadering de huidige handelsspanningen (deels) weg kunnen nemen. De markten reageerden in ieder geval positief op het nieuws; zowel Amerikaanse aandelenfutures als de Chinese yuan stegen. Wanneer de handelsspanningen tussen de V.S. en China afnemen, kan dit voor een opwaartse druk op de rente zorgen.

Per saldo verwachten wij een gelijkblijvend niveau van de lange hypotheekrente in de komende periode.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Dimitry Fleming.