11-5-2018

Stadswoningen zelfs met energielabels F en G in trek

In de vier grote steden van ons land (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) zorgen ongunstige F- en G-energielabels voor minder prijskorting dan in de rest van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Tilburg University. Daarbij werd ook onderzocht wat de invloed is van het label op de verkoopsnelheid van woningen.

Grote verschillen

De verschillen tussen de vier grote steden en de rest van Nederland zijn groot blijkt uit het onderzoek. Buiten de vier steden leveren woningen met een energielabel F of G gemiddeld een prijskorting van zo’n € 13.000 op, terwijl dat in de vier grote steden slechts € 2.300 is. Het verschil in verkoopsnelheid tussen een woning met A-label en G-label is in de rest van Nederland gemiddeld 102 dagen. In de vier grote steden is dit slechts 21 dagen.

Hoofdprijs

Onderzoeksleider prof. dr. Dirk Brounen verklaart het resultaat als volgt: “In de oververhitte woningmarkten in de grote stad wordt minder onderscheid gemaakt door kopers. Men betaalt op dit moment de hoofdprijs voor vrijwel elke woning, ongeacht de energiestatus. De informatie in energielabels is hetzelfde in heel het land, maar wordt in grote steden duidelijk minder zwaar meegewogen door kopers.”

Meer lenen voor duurzaamheid

Als je er voor kiest om een woning te kopen met energielabel F of G, dan ben je op termijn goedkoper uit als je energiebesparende maatregelen neemt. Als je energiebesparende voorzieningen wilt treffen in je woning, dan kun je daarvoor een hoger leenbedrag opnemen. Onze adviseurs vertellen je hier graag meer over. Wil je een onafhankelijk advies over de beste hypotheek voor jouw situatie? Maak eens een afspraak met één van onze experts!