6-4-2018

Starters steeds vaker ouders nodig bij aankoop eerste woning

Starters hebben steeds vaker financiële steun van hun ouders nodig bij de aankoop van hun eerste woning. Van de starters die de afgelopen vijf jaar een woning kochten, had ruim een derde extra geld nodig. Veel van hen zochten hiervoor financiële steun bij hun ouders. Dit blijkt uit onderzoek van Q&A Insights en Consultancy.

Nieuwe leennormen, meer eigen spaargeld

Vanwege de nieuwe leennormen – vanaf 2018 kun je nog maar 100% van de taxatiewaarde van een woning lenen – is het voor starters steeds lastiger om een woning te kopen. Starters moeten eigen vermogen of spaargeld inbrengen, terwijl ze over minder middelen beschikken en vaak óók nog een studieschuld hebben. Makelaars- of notariskosten dienen bovendien ook uit eigen zak betaald te worden. 

Aankloppen bij je ouders

Het onderzoek richtte zich op twee groepen in de leeftijd van 20 tot 35 jaar: starters die van plan zijn een woning te kopen en starters die de afgelopen vijf jaar een huis kochten.

Twee derde van de starters verwacht dat zij, naast een hypotheek, extra geld nodig hebben om hun eerste huis te financieren. Het merendeel van de starters verwacht hiervoor aan te kloppen bij hun ouders. Van de groep starters die in de afgelopen vijf jaar een huis kocht, had 36 procent extra geld nodig. In twee derde van de gevallen vroeg deze groep de financiële hulp aan de ouders.

Lees hier meer over de regels rondom het ontvangen van een schenking.

De Hypotheker pleit voor starters

Dat starters het anno 2018 moeilijk hebben op de woningmarkt is steeds vaker een onderwerp van gesprek. Eerder dit jaar schreef Twan Cats, commercieel directeur bij De Hypotheker, een opiniestuk waarin hij aankaart dat de Tweede Kamer meer moet doen om starters op de huizenmarkt een steun in de rug te geven. ‘’Zoals het stimuleren van betaalbaar bouwen, het ombouwen van kantoren tot starterswoningen of de versoepeling van de inkomenstoets’’, aldus Twan Cats.

Starter en benieuwd naar jouw mogelijkheden? Lees hier 4 tips voor starters om toch een huis te kunnen kopen.