2-7-2018

Stijgende huizenprijzen: is het einde al in zicht?

De huizenprijzen stijgen al jaren. Vorige maand werden zelfs de hoogste huizenprijzen ooit bereikt. Voor mensen die een koopwoning zoeken is dit ontmoedigend nieuws. Is het einde al bijna in zicht?

De huizenprijzen bereikten eerder een piek in augustus 2008. Daarna daalden de prijzen tot juni 2013. Sindsdien is er weer sprake van een stijgende trend, met in mei 2018 een nieuwe gemiddelde recordhoogte van bijna 284 duizend euro. 

Hoe lang de huizenprijzen nog blijven stijgen is afhankelijk van verschillende factoren. Wij doen een voorspelling.

Hypotheekrente

Een lage hypotheekrente zorgt ervoor dat een woning kopen aantrekkelijker is. Omdat de rentestanden al jarenlang historisch laag zijn, heeft dit een grote invloed op de huizenprijzen. Veel mensen willen immers profiteren van de lage rente en zijn op zoek naar een eerste of nieuwe koopwoning.

De Europese Centrale Bank heeft onlangs aangekondigd haar inkoopbeleid van obligaties in december te beëindigen. Dit inkoopbeleid zorgde ervoor dat de rentes kunstmatig laag bleven. Er wordt dus verwacht dat de rentes weer gaan stijgen, maar wel pas in de loop van 2019. Voorlopig zullen de hypotheekrentes dan ook extreem laag blijven en de huizenprijzen daardoor hoog. 

Woningtekort

Als er meer vraag is dan aanbod op de huizenmarkt, stijgen de prijzen. Het woningtekort in Nederland is op dit moment groter dan 100.000 woningen en zal naar verwachting de komende jaren nog verder oplopen. Hoewel de overheid van plan is jaarlijks 75.000 huizen bij te bouwen, is het nog maar de vraag of dit gaat lukken. Zolang dit probleem nog niet is opgelost, zullen de huizenprijzen waarschijnlijk hoog blijven.

Loonstijgingen

De Nederlandse Bank voorspelde onlangs dat de lonen de komende jaren flink gaan stijgen. Bij een inkomensstijging kun je een hogere hypotheek krijgen en dus een duurder huis kopen. Mocht de voorspelling van de bank uitkomen, dan kan ook dit ervoor zorgen dat de huizenprijzen hoog blijven.

Al met al lijkt het er dus niet op dat de huizenprijzen op korte termijn gaan dalen. Pas wanneer de hypotheekrentes weer oplopen en het woningtekort stagneert, verwachten wij een daling van de huizenprijzen.

 

Gebruikte bron: NOS.nl