Actueel Nieuws

BKR-registratie bij studieschuld niet aan de orde

Minister van Engelshoven van Onderwijs heeft duidelijk gemaakt dat het kabinet niet voornemens is om studieschulden te laten registreren bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit heeft zij gedaan in antwoord op Kamervragen over dit onderwerp.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 15-10-2018
Spaarvarken studeren studieschuld

De kamervragen werden gesteld naar aanleiding van een uitgelekte brief van het BKR waarin gepleit werd voor het officieel registreren van studieschulden. 

Nog wel van belang voor je hypotheek

Op dit moment staat een studieschuld alleen geregistreerd bij de DUO en niet bij het BKR en daar komt voorlopig ook geen verandering in. Echter, ook al is een officiële BKR-registratie nu definitief van tafel, je studieschuld weegt wel mee als je een hypotheek aanvraagt. Het gaat immers om maandelijkse lasten die je moet kunnen dragen. 

Onze adviseurs vragen je dan ook altijd naar eventuele schulden en daar hoort je studieschuld ook bij. Het is belangrijk om hier eerlijk antwoord op te geven, zeker als je een hypotheek wilt afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie. Alleen dan kun je een beroep doen op het financiële vangnet.

Uitdraai van DUO

Een bank of hypotheekadviseur heeft geen BKR-registratie nodig om informatie te krijgen over je studieschuld. Een uitdraai van DUO die je zelf aanvraagt is voldoende. Daarop staat precies wat je studieschuld is. Op basis van deze uitdraai krijg je een hypotheekvoorstel dat het beste past bij jouw financiële situatie.

Check hoeveel je kunt lenen voor je woning

Als je op zoek bent naar een eigen woning, wil je natuurlijk graag weten hoeveel je kunt lenen. Daar hebben we bij De Hypotheker een handige berekentool voor. In deze berekening wordt ook rekening gehouden met je studieschuld.