13-11-2018

Toezichthouders verkennen stappen tegen oververhitte huizenmarkt

Het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) heeft eerste stappen gezet om te praten over maatregelen die de oververhitting op de Nederlandse huizenmarkt kunnen tegen gaan. De huidige lage rentes en een tekort aan woningen zorgen al maanden voor recordprijzen op de woningmarkt.

De toezichthouders, bestaande uit vertegenwoordigers van De Nederlandsche Bank (DNB), Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het ministerie van Financiën, willen door het zetten van deze maatregelen tot een evenwichtige ontwikkeling op de huizenmarkt komen.

Geen concrete maatregelen

De FSC heeft nog geen concrete maatregelen aangekondigd, maar geeft wel aan dat er is gesproken over aanpassingen voor het te lenen bedrag door consumenten. Ook is er gesproken over een limiet voor waarderingen en taxaties van huizen en wordt er gekeken naar het zwaarder laten meewegen van hypotheken als risico op de balans van banken.

Vervolggesprekken

De komende tijd bekijkt de FSC naar de mogelijkheden om de oververhitte huizenmarkt tegen te gaan. In de vervolggesprekken worden ook subsidies op de huizenmarkt en de ontwikkeling van het aanbod aangekaart.