30-3-2018

‘Vanaf 2021 alleen nog cv-ketels in duurzame hybride systemen’

Vanaf 2021 alleen nog cv-ketels te vervangen in combinatie met een hybride warmtepomp, zonneboiler of ander duurzaam alternatief.

Installateurskoepel UNETO-VNI heeft de handen ineengeslagen met Energie Nederland, Greenpeace en een groot aantal andere organisaties. In een gezamenlijk manifest leggen de klimaatcoalitiepartners uit hoe zij een energiezuinig huis voor alle Nederlanders bereikbaar willen maken. Onder andere door vanaf 2021 alleen nog cv-ketels te vervangen in combinatie met een hybride warmtepomp, zonneboiler of ander duurzaam alternatief.

Parijs en Groningen

Elk jaar moeten er ongeveer 350.000 cv-ketels vervangen worden in Nederland. Tel daarbij dat we als land de eisen van het klimaatverdrag van Parijs moeten realiseren en dat we de aardgaswinning in Groningen willen verlagen en het spreekt voor zich dat er flinke maatregelen nodig zijn. De klimaatcoalitie komt met oplossingen voor traditionele gasgestookte installaties, die niet meer aan de huidige rendementseisen kunnen voldoen.

Duurzaam systeem voor vast bedrag per maand

Volgens UNETO-VNI hoeft een cv-ketel die onderdeel is van een hybride systeem alleen nog maar piekbelasting op te vangen. Bijvoorbeeld op momenten met strenge vorst of wanneer er geen groene stroom beschikbaar is. De rest van het jaar wekken woningen hun eigen duurzame energie op door middel van een warmtepomp of zonneboiler. De financiering hiervan moet volgens de installateurskoepel gebouw-gebonden worden, waarbij de woningeigenaar een vast bedrag per maand betaalt.

Verbeteringen

In het manifest zijn ook randvoorwaarden opgenomen die nodig zijn om op grote schaal alternatieven voor de traditionele cv-ketel te kunnen plaatsen. Zo moet bijvoorbeeld de warmtepomp verbeterd worden op het gebied van geluidsniveau, netbelasting en ruimtebeslag. Ook moeten er meer geschoolde technici komen die dergelijke systemen kunnen installeren.

Meer lenen voor duurzaamheid

Als je energiebesparende voorzieningen wilt treffen in je woning, dan je daarvoor een hoger leenbedrag opnemen. Onze adviseurs vertellen je hier graag meer over. Wil je een onafhankelijk advies over de beste hypotheek voor jouw situatie? Maak eens een afspraak met één van onze experts!