11-5-2018

Veel minder betalingsproblemen bij hypotheken

Uit de BKR Hypotheekbarometer blijkt dat Nederland op 1 april 2018 iets minder dan 86.000 mensen telde met een langdurige betalingsachterstand op hun hypotheek. Dat aantal is gedaald met maar liefst 12% ten opzichte van het jaar ervoor. Toen waren er nog 98.000 mensen met betalingsproblemen.

Daling sinds juli 2015

Als redenen voor de forse daling noemt Stichting BKR de afnemende werkloosheid en groeiende economie na de crisis. De daling van het aantal mensen met betalingsproblemen is ingezet in juli 2015. Op het hoogtepunt van hypotheekwanbetaling waren er 113.000 mensen die hun hypotheekbedrag niet konden betalen.

Overheidsmaatregelen

Stichting BKR spreekt de verwachting uit dat de daling van het aantal mensen met betalingsproblemen doorzet in de komende maanden. Diverse overheidsmaatregelen dragen daaraan bij. Bijvoorbeeld dat kopers niet meer kunnen lenen dan de woningwaarde en het versneld afbouwen van de hypotheekrenteaftrek. Daardoor wordt de prikkel om maximaal te lenen kleiner, verwacht de stichting.

Wel betalingsproblemen?

Zelfs met betalingsproblemen wordt je gelukkig nooit zomaar uit je woning gezet. Vaak zijn er genoeg andere oplossingen om dit te voorkomen. Lees hier meer over.