21-6-2018

Vijf tips bij onderhandelen over een woning

Wauw, je hebt je droomhuis gevonden! Nu is het tijd om een bod te doen en de onderhandeling te beginnen. Hoe zorg je dat die woning van jou wordt? De Hypotheker geeft vijf tips om toe te passen tijdens de onderhandeling.

1. Snel handelen

Als je eenmaal je ideale woning hebt gevonden, denk dan niet te lang na. Makelaars hanteren vaak de ongeschreven regel dat als zij eenmaal in onderhandeling zijn, zij de verkoop aan eventuele andere partijen niet stimuleren. Zorg daarom dat je de eerste bent die een bod uitbrengt. Heb je een tegenbod ontvangen? Dan ben je officieel in onderhandeling.

2. Niet alleen de prijs telt

Je onderhandelt natuurlijk over de prijs van de woning, maar er zijn meer punten om op te letten. Wanneer wil je de woning bijvoorbeeld uiterlijk kunnen betrekken? Zijn er elementen die je over wil kopen? En moet er een voorbehoud van financiering komen? Bedenk van tevoren welke eisen en wensen je hebt.

3. Hard to get

Zorg ervoor dat je niet te snel reageert als je een tegenbod hebt ontvangen. Zo kom je niet te gretig over en dat is gunstig voor je onderhandelingspositie.

4. Schikken mag

Het zou zonde zijn als de onderhandeling spaak loopt omdat je geen concessies wilt doen. Bedenk van te voren op welke punten je bereid bent om te schikken. Schik wel alleen als je hier volledig achter staat!

5. Zet het zwart op wit

Onderhandel nooit enkel telefonisch. Zorg ervoor dat alle communicatie zwart op wit staat. Zo kun je altijd terugvallen op afspraken die je met elkaar hebt gemaakt.

 

We hopen dat je je voordeel kunt doen met deze tips en wensen je veel succes tijdens de onderhandelingen!