7-1-2019

5 woningmarkt trends: wat staat ons te wachten in 2019?

Nu al het vuurwerk weer de lucht in is geschoten en de champagneflessen leeg zijn gedronken, is het tijd om vooruit te kijken naar het komende jaar. Wat voor trends kunnen we verwachten op het gebied van wonen? De Hypotheker zet de belangrijkste trends op een rijtje.

 

1. Weg met de rijtjeshuizen

In Nederland staan heel veel eengezinswoningen, maar de behoefte aan deze woningen neemt af, met name door de toename van het aantal singles en alleenstaande ouderen. Andere woonvormen komen daardoor meer in trek. Denk bijvoorbeeld aan tiny houses, meergeneratiewoningen en woongroepen. Ook zijn er bijvoorbeeld initiatieven waarbij jongeren samenleven met bejaarden.  

2. Duurzaamheid

Milieubewustzijn staat bij steeds meer mensen hoog op de agenda, nog los van het feit dat het verduurzamen van je woning op lange termijn veel geld kan besparen. Huiseigenaren zoeken steeds vaker naar alternatieven om hun woning van energie te voorzien, zoals aardwarmte, biogas of zonne-energie. Daarnaast worden woningen steeds beter geïsoleerd en proberen mensen minder afval te produceren (en gaan sommigen zelfs voor ‘zero waste’!).  

 

3. Urban nature

Steeds meer mensen wonen in stedelijke gebieden en daar worden dan ook continu woningen gebouwd. Zo blijft er wel minder ruimte over voor groen en natuur. Daarom integreren steeds meer architecten bomen en planten in hun ontwerpen. Een pionier op dit gebied is de Italiaan Stefano Boeri, die wereldberoemd werd met zijn ‘verticale bos’ in Milaan: twee hoge woontorens met daarop 900 bomen en 15.000 struiken. Boeri heeft ook al voet aan de grond in Nederland: zowel in Eindhoven als in Utrecht komen groene flats naar zijn ontwerp. 
 

4. Smart living

Er komen steeds meer slimme apparaten op de markt die je leven binnenshuis een stukje makkelijker willen maken. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van al je (sfeer)verlichting via één app op je telefoon, een slimme koelkast die bijhoudt als producten op zijn en ze alvast op je boodschappenlijstje zet, een afzuigkap die zich automatisch aanpast aan wat er op het vuur staat, enzovoort. Nog even en we hoeven zelf helemaal nergens meer over na te denken. 
 

5. Online bieden op een huis

Tegenwoordig doen we bijna alles online, maar een huis kopen hoorde daar tot voor kort nog niet bij. Er ontstaan nu echter steeds meer initiatieven om online een bod uit te kunnen brengen op een woning. Het is een stuk transparanter dan op de ‘ouderwetse’ manier, omdat het meteen inzichtelijk is of er al op de woning geboden is wat de hoogte van de biedingen is. Een gevaar van deze transparantie is dat het tegen elkaar opbieden in de hand werkt, hetgeen de prijzen kan opduwen.