8-7-2019

Aanpassing en verduurzaming huidige woning populair onder senioren

Het aantal senioren dat ervoor kiest de overwaarde van hun woning te gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning is in het tweede kwartaal van dit jaar sterk gestegen. Door het beperkte aantal seniorenwoningen kiezen ook steeds meer 55-plussers voor het aanpassen van hun huidige woning.

Overwaarde benutten

Uit eerder onderzoek van De Hypotheker bleek al dat ruim vier op de vijf woningbezitters van 55 jaar en ouder verwacht een overwaarde op hun woning te hebben. Steeds meer senioren gebruiken deze overwaarde op hun huidige woning door een nieuwe woning te kopen, waardoor zij kunnen profiteren van lagere woonlasten. In het tweede kwartaal van 2019 is het aantal senioren dat een nieuwe woning koopt gestegen met 10,6%.

Beperkt aantal seniorenwoningen 

Aan de andere kant is het aanbod van geschikte seniorenwoningen tegenwoordig beperkt. Daardoor kiezen senioren steeds vaker voor het aanpassen van de eigen woning in plaats van de aankoop van een nieuwe woning. Vooral verbetering van het wooncomfort en verduurzaming komt veel voor. In het tweede kwartaal van dit jaar is er op deze vlakken een stijging van maar liefst 55,5% te zien ten opzichte van een jaar geleden. 

Financiering: steeds meer mogelijkheden

De afgelopen tijd zijn er steeds meer financieringsmogelijkheden voor senioren. Zo introduceren steeds meer geldverstrekkers financiële producten waarmee senioren de overwaarde op hun woning kunnen benutten. Daarnaast ondersteunen sommige gemeenten de wens om de huidige woning aan te passen met de Blijverslening of de Verzliverlening. Toch is het belangrijk dat er meer geschikte seniorenwoningen beschikbaar komen, zodat meer 55-plussers een volgende stap kunnen maken, aldus commercieel directeur Twan Cats van De Hypotheker. 

Meer weten? Hier lees je het volledige persbericht terug.