23-2-2019

Aantal afgesloten startersleningen bijna gehalveerd

Sinds 2016 is het aantal gemeenten dat de Starterslening aanbiedt gestegen met 13,5 procent. Deze stijging blijkt echter een druppel op de gloeiende plaat te zijn voor starters op de huizenmarkt. In dezelfde periode was namelijk sprake van een sterke daling van het aantal Startersleningen dat daadwerkelijk is afgesloten: 47,5 procent.

De cijfers bevestigen het feit dat starters steeds meer moeite hebben om een geschikte woning te vinden op de huidige woningmarkt. Tussen 2015 en 2017 is het aantal afgesloten startershypotheken bij De Hypotheker gedaald met 35 procent. Deze daling heeft zich in 2018 voortgezet.

De Starterslening

De Starterslening is bedoeld om het starters een stukje makkelijker te maken. De lening biedt de mogelijkheid om het verschil tussen de maximale hypotheek en de koopsom van een woning te overbruggen. Ondanks deze extra stimulans, die door een groeiend aantal gemeentes wordt aangeboden, hebben starters het onverminderd moeilijk op de huidige woningmarkt. De huizenprijzen stijgen nog steeds en er is steeds minder aanbod.

Randstadproblematiek

Vooral in de grote steden is het voor starters zeer lastig om aan een woning te komen. En juist in deze gemeenten worden Startersleningen nauwelijks aangeboden. Van de grote steden biedt op dit moment alleen Den Haag de Starterslening aan.

"Het is essentieel dat er naast een ruimere beschikking van de Starterslening - met name in grote steden - nieuwe initiatieven ontstaan om starters de mogelijkheid te bieden in te stromen op de woningmarkt", zegt Twan Cats, commercieel directeur van De Hypotheker. “Dit kan door het bouwen van extra nieuwbouwwoningen in een gunstige prijsklasse voor starters, maar het is net zo belangrijk dat de doorstroming op de hele woningmarkt wordt gestimuleerd."

Lees het hele persbericht.