14-2-2019

Aantal aanvragen NHG-hypotheek dit jaar met 17 procent gestegen

Het aantal hypotheekaanvragen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is in januari 2019 met 17 procent gestegen ten opzichte van 2018. Van alle hypotheekaanvragen in de eerste maand van het jaar werd 42 procent met NHG afgesloten.

Dat blijkt uit cijfers van Knab. De oorzaak van de stijging is vermoedelijk de verhoging van de NHG-grens van € 265.000 in 2018 naar € 290.000 in 2019. Vooral doorstromers profiteren van de verhoging: vorig jaar sloten zij veelal te hoge hypotheken om in aanmerking te komen voor de garantie.

Wat is NHG?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken tot 290.000 euro. Sluit je een NHG-hypotheek af, dan leen je veilig. Als je je huis voor minder verkoopt dan nodig is om je hypotheek af te lossen, dan kan de NHG je deze restschuld kwijtschelden. Daarnaast krijg je korting op je hypotheekrente en heb je gegarandeerd een hypotheek die bij je past, uitgerekend volgens het Nibud.

Vooral starters

NHG blijft vooralsnog het meest populair onder starters. In januari 2019 koos bijna 62 procent van de starters voor een NHG-hypotheek. Dat is een stijging van tien procent ten opzichte van 2018.

Ook verschillen de cijfers flink per regio: in Groningen en Zeeland wordt ruim zestig procent van de woningen met NHG verkocht, terwijl dit in Noord-Holland nog geen dertig procent is. In iedere provincie is echter een stijging ten opzichte van vorig jaar te zien.

Meer weten over een NHG hypotheek? Maak een afspraak met een adviseur bij jou in de buurt.