26-4-2019

De belangrijkste ontbindende voorwaarden op een rij

Stel, je hebt je droomhuis gevonden en je wil een bod uitbrengen. Vergeet dan in je enthousiasme niet om na te denken over de ontbindende voorwaarden die je wilt laten opnemen in het voorlopig koopcontract. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

Door ontbindende voorwaarden in het contract te laten opnemen, kun je in bepaalde situaties nog onder de koop van het huis uit. En dat is wel zo prettig als je bijvoorbeeld de hypotheek niet rond krijgt of als het huis flinke gebreken blijkt te hebben. Hieronder vind je de vier belangrijkste ontbindende voorwaarden.

Voorbehoud van financiering

Een voorbehoud van financiering houdt in dat je nog kunt afzien van de koop als je de hypotheek niet rond krijgt. Vaak wordt er een periode van zes tot acht weken afgesproken waarin je de tijd hebt om je hypotheek te regelen. Heb je binnen deze periode je hypotheek niet rond gekregen, dan gaat de verkoop van de woning niet door, of worden de ontbindende voorwaarden in overleg met beide partijen verlengd.

Voorbehoud Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Ben je van plan om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten? Dan kun je in de voorwaarden een bepaling laten opnemen waarin staat dat de koop niet doorgaat als je geen hypotheek met NHG kunt afsluiten. Om in aanmerking te komen voor NHG moet je namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag de woning niet meer kosten dan € 290.000.

Voorbehoud bouwtechnische keuring

Als je wilt voorkomen dat je onverwacht voor grote onderhoudskosten komt te staan dan is het, zeker bij een oudere woning, verstandig om een voorbehoud bouwtechnische keuring te laten opnemen. Je laat de woning dan inspecteren op (verborgen) verbreken. Van te voren bepaal je op basis van welke bevindingen je af kunt zien van de koop, bijvoorbeeld bij een slechte fundering. Je kunt ook afspreken dat als blijkt dat er voor meer dan een bepaald bedrag (bijvoorbeeld € 5.000) aan maatregelen genomen moet worden, je van de koop afziet.

Voorbehoud verkoop eigen woning

Als je al een koopwoning hebt, maar deze nog niet hebt verkocht, dan kun je een voorbehoud laten opnemen over de verkoop van je eigen woning. Daarin laat je opnemen dat je nog kunt afzien van de koop, mocht het niet lukken om je woning te verkopen, eventueel voor een bepaald minimumbedrag. Houd er wel rekening mee dat de verkopende partij niet altijd akkoord gaat met zo'n voorwaarde, omdat het voor hen ook een risico met zich mee brengt.