9-11-2019

D66 en VVD: laat studieschuld minder zwaar meewegen bij hypotheek

Studieschulden zouden minder zwaar moeten meewegen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Daar pleiten de VVD en D66 voor.

Op dit moment wordt er bij het berekenen van je maximale hypotheek uitgegaan van een maandelijkse last van 0,45% van het startbedrag van je studieschuld, bij leningen binnen het nieuwe leenstelsel. Bij leningen binnen het oude leenstelsel (vóór juli 2015) gaat het om een weging van 0,75% van het startbedrag. Bekijk een rekenvoorbeeld.

Lage rente

Kamerleden Paternotte (D66) en Wiersema (VVD) zijn van mening dat deze weging wat minder zwaar mag worden. "Het is belangrijk dat ook jonge mensen een huis kunnen kopen. Laat de studieschuld niet om de nek van starters hangen”, zegt Paternotte. De VVD en D66 vinden dat een aanpassing gerechtvaardigd is, omdat zowel de rente op studieleningen als de hypotheekrente erg laag ligt.

De minister van Onderwijs van Engelshoven heeft groen licht gegeven aan de partijen om het Nibud te vragen een nieuw advies uit te brengen omtrent studieschulden en hypotheken.