14-10-2019

De voor- en nadelen van een hogere WOZ-waarde

De WOZ-waarde van koopwoningen ligt dit jaar op het hoogste niveau ooit, bleek vorige maand uit gegevens van het CBS. Wij zetten zowel de voor- als de nadelen van een hoge WOZ-waarde voor je op een rijtje.

De WOZ-waarde is de waarde van je woning, die wordt vastgesteld door de gemeente en waarop de hoogte van een aantal gemeentelijke belastingen wordt gebaseerd. Ieder jaar ontvang je een WOZ-beschikking met daarop de WOZ-waarde op 1 januari van het voorgaande jaar. 

De gemiddelde WOZ-waarde steeg dit jaar met bijna acht procent ten opzichte van vorig jaar en ligt nu op € 248.000, een record. Zo'n hoge waarde heeft zowel voor- als nadelen.

Nadelen van een hoge WOZ-waarde

  • De gemeentebelasting stijgt. Als woningeigenaar betaal je onroerendezaakbelasting (OZB) aan de gemeente, een percentage van de WOZ-waarde. Dus hoe hoger je WOZ-waarde, hoe meer belasting je betaalt. 
  • Je eigenwoningforfait stijgt. Ook het eigenwoningforfait is gebaseerd op de WOZ-waarde. Bij woningen vanaf € 75.000 tot € 1.080.000 bedraagt het eigenwoningforfait 0,65 procent van de WOZ-waarde (2019). Dit bedrag wordt opgeteld bij je inkomen tijdens de aangifte en daar dien je dus belasting over te betalen. Gelukkig mag je in veel gevallen de hypotheekrente wel aftrekken van het eigenwoningforfait.


Voordelen van een hoge WOZ-waarde

Gelukkig biedt een hogere WOZ-waarde ook voordelen:
  • Hogere verkoopopbrengst. Als je van plan bent om je woning te verkopen, dan kun je waarschijnlijk een hogere vraagprijs hanteren door de gestegen WOZ-waarde. Houdt er wel rekening mee dat de WOZ-waarde niet gelijk is aan de marktwaarde, onder andere omdat de WOZ-waarde een jaar achter loopt. 
  • Lagere hypotheekrente. Heb je een woning zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaal je vaak een renteopslag, die bepaald wordt door de verhouding tussen de marktwaarde van de woning en de hoogte van de hypotheek (risicoklasse). Als je WOZ-waarde is gestegen, dan val je mogelijk in een lagere risicoklasse en kun je een lagere hypotheekrente krijgen.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Afspraak maken arrow_forward