25-3-2019

Energiebesparende maatregelen in hypotheek in opmars

Steeds meer huizenkopers kiezen voor een hypotheek met extra financiering voor energiebesparende maatregelen. In 2018 was er een toename te zien van 60 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Als je een huis koopt en kunt aantonen dat je deze wil verduurzamen, dan kom je in aanmerking voor een hypotheek van 106% van de woningwaarde in plaats van 100% van de woningwaarde. Je kunt bij energiebesparende maatregelen bijvoorbeeld denken aan isolering van de muren, de vloer of het dak, de aanschaf van zonnepanelen of het kopen van een HR-ketel.

NHG-hypotheken

Bij hypotheken die worden afgesloten met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt vaker gebruik gemaakt van de energiebesparende maatregelen. 5,5 procent van de huizenkopers met een NHG-hypotheek kiest ervoor, in vergelijking met 2,8 procent van de kopers zonder NHG-hypotheek.

Populair onder doorstomers, starters en zzp'ers

Doorstromers en starters kiezen er ongeveer even vaak voor om gebruik te maken van de regeling: respectievelijk 4,4 en 4,3 procent.  Mensen die hun hypotheek gaan oversluiten kiezen in slechts 1,5 procent van de gevallen voor energiebesparende maatregelen. 

4,7 procent van de zzp'ers maakte gebruik van de extra financiering tegenover 4,3 procent van de mensen in loondienst. De groep die het vaakst gebruik maakte van de energiebesparende maatregelen is de zzp'er die verhuist naar een volgende woning, namelijk 7,8 procent van deze groep.