Actueel Nieuws

Gaat de hypotheekrente in 2020 nog verder dalen?

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 20-12-2019
Hypotheekrente daalt vergrootglas
2019 was het jaar van ongekend lage hypotheekrentes. Zal de rente volgend jaar net zo laag blijven, nog verder dalen of juist stijgen? Onze rente-experts doen een voorspelling.

Je hypotheekrente 30 jaar vastzetten kan nu tegen een gemiddeld rentepercentage van 2,55 procent. Een jaar geleden was dit nog 3,49 procent. De rente is dus in een jaar tijd met bijna één procent gedaald. Ook bij kortere rentevaste periodes is de rente flink gedaald. Tien jaar vast (met Nationale Hypotheek Garantie) is nu gemiddeld 1,24 procent. Dit was vorig jaar nog 1,93 procent, een daling van bijna 0,7 procent.


Europese Centrale Bank

Hoewel de rentes al flink gedaald zijn dit jaar, verwachten wij dat aan de daling in 2020 nog geen einde zal komen. Dat komt grotendeels door het beleid van de Europese Centrale Bank, de ECB. Om de inflatie te stimuleren, kopen zij maandelijks op grote schaal obligaties op. Dit drukt de kapitaalmarktrentes. Nu de inflatie met één procent nog steeds ruim onder het streefpercentage van twee procent zit, verwachten wij dat de ECB zal aankondigen nog meer obligaties te gaan opkopen. Dit zal zorgen voor nog verder dalende rentes. 

Meer weten over de renteverwachtingen? Lees ons uitgebreide persbericht of de tweewekelijkse voorspellingen van onze drie rente-experts.