10-1-2019

Gemeentebelastingen een stuk hoger in 2019

De gemeentelijke belastingen (rioolheffing, afvalstoffenheffing en onroerendezaakbelasting) zullen dit jaar stijgen. De afgelopen tien jaar daalden deze lasten juist.

De gemeentelijke woonlasten voor woningbezitters met een meerpersoonshuishouden stijgen in 2019 met gemiddeld 4,3 procent tot 702 euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum van Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO).

Hoge afvalstoffenheffing

Opvallend is de stijging van de afvalstoffenbelasting, die dit jaar stijgt met 139 procent. Deze stijging is te wijten aan het feit dat afvalverwerkers meer afvalstoffenbelasting moeten betalen en dit doorbelasten aan gemeenten. Daarnaast wil de overheid gemeenten stimuleren om te verduurzamen door de belastingen te verhogen. Hierdoor maken gemeentes 3,5 tot 4,0 procent meer kosten.

In verband met de inflatie is te verwachten dat de gemeentelijke belastingen jaarlijks omhoog gaan. Hoe sterk de jaarlijkse kosten stijgen is afhankelijk van de gemeente. Voor kopers is Enschede de duurste plek om te wonen, daar betaalt men jaarlijks 854 euro aan heffingen. Den Haag is daarentegen een stuk goedkoper met 563 euro.