21-1-2019

Gemiddelde WOZ-waarde stijgt flink

Als je een koopwoning hebt, valt ergens deze periode de WOZ-beschikking voor 2019 op je mat. En die kan flink hoger uitvallen dan vorig jaar, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). Gemiddeld stijgt de WOZ-waarde met bijna zes procent.

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken, oftewel de waarde van je huis. De WOZ-waarde is een schatting van de marktwaarde van de woning op 1 januari van het voorgaande jaar (in dit geval dus 1 januari 2018). 

Grote steden

De WOZ-waarde is van invloed op de hoogte van de (woon)belastingen die je betaalt: hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de belastingen. Uit het onderzoek van VEH onder 110 gemeenten blijkt dat de gemiddelde WOZ waarde van koopwoningen met bijna zes procent stijgt. In grote steden zoals Rotterdam, Den Haag en Utrecht, wordt zelfs een stijging van meer dan tien procent verwacht. 

Bezwaar maken

Het is altijd aan te raden om je WOZ-beschikking te controleren. Kijk bijvoorbeeld naar de WOZ-waardes van vergelijkbare woningen in de buurt via het WOZ Waardeloket. Ben je het niet eens met de hoogte van je WOZ-beschikking? Dan kun je tot zes weken na ontvangst bezwaar maken. Lees hier hoe je dat doet.