15-6-2019

Gestopt met roken? Bespaar op je overlijdensrisicoverzekering

De meeste mensen hebben een overlijdensrisico afgesloten in combinatie met hun hypotheek. Veel van hen weten echter niet dat ze hun premie flink kunnen verlagen, nadat ze gestopt zijn met roken.

Dat blijkt uit een analyse van Independer, in opdracht van het televisieprogramma Radar. Als je meer dan twee jaar gestopt bent met roken, dan kan je premie mogelijk naar beneden. De besparing kan over de gehele looptijd van de hypotheek oplopen tot ruim 9.000 euro.


85 procent niet op de hoogte

Uit het onderzoek van Radar blijkt dat 85 procent van de verzekerden die roken of hebben gerookt, niet op de hoogte te zijn van het feit dat ze mogelijk kunnen besparen. 61 procent vindt dat de verzekeraar eens per jaar moet vragen naar mogelijke veranderingen. Ongeveer hetzelfde percentage vindt het logisch dat je meer premie betaalt als je rookt.

Verzekeraars vragen een hogere premie voor rokers omdat die gemiddeld op jongere leeftijd overlijden dan niet-rokers. Wanneer je tegenover de verzekeraar verzwijgt dat je rookt en hieraan komt te overlijden, dan kan de uitkering tot wel 50 procent lager uitvallen.