26-9-2019

Hypotheekrente zal nog verder dalen

Nu de Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangekondigd nog meer maatregelen te nemen om de economie te stimuleren, verwachten wij dat de hypotheekrente eind dit jaar nog verder zal dalen.

De hypotheekrentes zijn al enkele jaren historisch laag. Het gemiddelde rentepercentage bij een rentevaste periode van vijf jaar voor een hypotheek met NHG bedroeg in het derde kwartaal van 2019 1,29 procent. Onze experts voorspellen dat dit percentage aan het eind van het jaar zelfs nog iets lager kan komen te liggen.


Inflatie

De belangrijkste oorzaak hiervan is de lage inflatie. Die stond in augustus op één procent, ruim onder het niveau dat de ECB nastreeft, namelijk twee procent. Om de inflatie te stimuleren, heeft de ECB één van haar officiële rentetarieven verlaagd en daarnaast aangekondigd vanaf 1 november voor 20 miljard euro per maand staatsobligaties op te kopen. De ECB kocht al eerder obligaties op, maar was daar op 1 januari van dit jaar mee gestopt. Ook de Amerikaanse Centrale Bank (Fed), heeft het officiële rentetarief verlaagd. 


Daling

In navolging van deze maatregelen verwachten wij dat zowel de lange als korte hypotheekrente de komende periode op hun huidige lage niveaus zullen blijven of zelfs nog wat gaan dalen. Benieuwd hoeveel jij kunt lenen met de huidige rentestanden? Gebruik onze handige rekentool.

Lees de uitgebreide voorspellingen van drie rente-experts in onze Rentebarometer.