18-4-2019

Is de huizenmarkt over haar hoogtepunt heen?

Na jarenlange prijsstijgingen op de Nederlandse woningmarkt lijkt de eerste verkoeling haar intrede te maken. Uit cijfers van de NVM blijkt dat er in het eerste kwartaal van 2019 er 3,2% minder woningen van eigenaar zijn gewisseld dan in hetzelfde kwartaal in 2018. Het aantal verkopen stabiliseert en de prijs per vierkante meter vlakt af.

Huizenprijzen niet gedaald, stijgen wel minder snel

Afkoelen betekent in dit geval niet dat de huizenprijzen dalen, maar dat de huizenprijzen minder hard stijgen dan de afgelopen jaren. Wel geeft NVM aan dat er een dip is in de gemiddelde huizenprijs van het eerste kwartaal van 2019 (294 duizend euro) t.o.v. het laatste kwartaal van 2018 (299 duizend euro).

Aantal beschikbare woningen per woningzoekende

Gemiddeld hebben woningzoekenden momenteel de keuze uit 3,9 woningen: dit is iets meer dan vorig jaar toen het aantal op 3,6 woningen lag. Hoewel de woningprijzen nog steeds stijgen, is de stijging minder hard dan voorgaande jaren. NVM geeft aan dat deze ontwikkelingen duiden op rustiger vaarwater.

Gemiddelde verkooptijd wel korter

Woningen werden in het eerste kwartaal van 2019 in gemiddeld binnen 45 dagen verkocht: dit is 9 dagen minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Wel verschilt de gemiddelde verkooptijd per stad: zo staat in de stad Groningen een woning gemiddeld 28 dagen te koop terwijl in de omliggende gemeenten de woning na zo’n 100 dagen verkocht wordt.