15-4-2019

Langere rentevaste periode steeds populairder

Huizenkopers kiezen steeds vaker voor een langere rentevaste periode. In 2017 koos nog 16,6 procent voor een rentevaste periode van 30 jaar. In 2018 gold dat al voor bijna een kwart van de huizenkopers: een stijging van 44 procent.

Dat blijkt uit cijfers van onze laatste Hypotheek Index, een periodiek onderzoek naar de laatste ontwikkelingen rondom hypotheken.

20 jaar het meest populair

De rentevaste periode van 20 jaar was in 2018 het meest populair. Maar liefst 45,7 procent van de huizenkopers heeft hiervoor gekozen. Het aantal Nederlanders dat kiest voor de tot voor kort populaire 10-jaarsrente is in het afgelopen jaar juist sterk gedaald, met 18 procent.

“Door het stijgende aantal aanbieders liggen de rentepercentages van de rentevaste periodes dichter bij elkaar waardoor een langere rentevaste periode aantrekkelijk is" vertelt Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker. Zo hebben bijna drie op de vier huizenkopers een duidelijke voorkeur voor een rentevaste periode tussen 20 en 30 jaar. Hiermee zijn zij namelijk zeker van stabiele maandlasten gedurende een groot gedeelte van de looptijd van de hypotheek.”

Bekijk de hele Hypotheek Index.