27-6-2019

Langlopende hypotheekrente kan nog meer dalen

Vanwege de aanhoudende lage inflatie verwachten wij dat de Europese Centrale Bank (ECB) tot begin 2020 vasthoudt aan de huidige lage rentetarieven. Dit kan betekenen dat de historisch lage lange hypotheekrente voorlopig stabiel blijft, of zelfs nog meer gaat dalen.

Ook de kortlopende hypotheekrente zal voorlopig stabiel blijven. Pas op zijn vroegst in de tweede helft van 2020 verwachten wij een mogelijke stijging van de hypotheekrente.

In mei bedroeg de inflatie slechts 1,2 procent. Dit is nog steeds ruim onder het niveau van 2 procent dat de ECB nastreeft. Tegelijkertijd ziet de Centrale Bank veel risico's voor de economie, zoals de Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China. Hierdoor houdt zij voorlopig vast aan de lage rentetarieven.  

Korte hypotheekrente

Het gemiddelde rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bleef in het tweede kwartaal van 2019 vrijwel gelijk ten opzichte van het vorige kwartaal en bedraagt 1,55 procent.

Lange hypotheekrente

In het tweede kwartaal van 2019 daalden de rentetarieven voor de lange hypotheekrente ten opzichte van het kwartaal hiervoor. Het gemiddelde tarief voor de rentevaste periode van 10 jaar met NHG bedraagt 1,73 procent. Voor een rentevaste periode van 20 jaar is dit 2,31 procent en voor een lange hypotheekrente van 30 jaar 2,88 procent.

Lees het hele persbericht.