19-3-2019

Meeste huizenbezitters blijven in eigen provincie

Bijna 7 op de 10 Nederlanders woont momenteel in de provincie waarin hij of zij is opgegroeid. Ook geeft 87% van de woningbezitters aan een beetje tot heel erg verknocht te zijn aan hun eigen provincie.

Trek van provincie naar Randstad

Dat blijkt uit onderzoek van de ING. Slechts 32 procent van de Nederlanders is naar een andere provincie dan de geboorteprovincie verhuisd. Maar als ze eenmaal verhuisd zijn, dan keert slechts negen procent terug naar de oorspronkelijke provincie. "Als inwoners van de provincie eenmaal hun regio verlaten, keren ze er bijna nooit meer terug. De trek van de provincie naar de Randstad lijkt daarmee onomkeerbaar", zegt Wim Flikweert, manager Wonen bij ING. 

Niet thuis voelen

Maar over het algemeen zijn woningbezitters verknocht aan de provincie waarin zij wonen: 87 procent van de woningbezitters geeft dit aan in het onderzoek. De belangrijkste reden om niet naar een andere provincie te verhuizen, is dat men zich daar niet thuis voelt.

Bewoners van Flevoland, Utrecht en Groningen zijn van alle provincies het meest bereid om naar een andere provincie te verhuizen. Inwoners van Brabant, Overijssel en Limburg zijn het minst geneigd om buiten de regio/provincie een woning te zoeken.