18-7-2019

Nederland in top 5 snelle stijgers op de woningmarkt

Nederland staat op de vijfde plaats van snelle stijgers op de Europese huizenmarkt. Alleen in Hongarije, Tsjechië, Portugal en Slovenië stegen de huizenprijzen nog harder.

In het eerste kwartaal van 2019 stegen de Nederlandse huizenprijzen met 8,2 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2018. Dat is een flinke stijging in vergelijking met het Europees gemiddelde, dat op vier procent ligt, blijkt uit cijfers van het CBS.


Nieuwbouwwoningen

Vooral de nieuwbouwwoningen stegen flink in prijs. Deze waren maar liefst tien procent duurder dan een jaar eerder. Voor een gemiddeld nieuwbouwhuis betaal je inmiddels bijna 390.000 euro, mede dankzij stijgende grond-, personeels- en bouwkosten.

In onze buurlanden stegen de prijzen minder hard: 3,6 procent in België en vijf procent in Duitsland. Italië was het enige Europese land waar de huizenprijzen juist daalden.


Nederlanders mogen meer lenen

De financieringsregels zijn in Nederland een stuk soepeler dan in een hoop andere landen. Daar kan je vaak maar tachtig procent van de woningwaarde financieren, terwijl dat in Nederland honderd procent is. In combinatie met de lage hypotheekrente kunnen Nederlanders meer lenen en dat stuwt de prijzen op. 

Bekijk de ontwikkeling van de huizenprijzen.