28-8-2019

Nederlanders weer voorzichtig positief over de huizenmarkt

Nederlanders zijn in de maand juli iets optimistischer geworden over de huizenmarkt. Voor het eerst in 2019 was de stemming weer licht positief.

Dat blijkt uit de woningmarktindicator van Vereniging Eigen huis. De woningmarktindicator peilt het sentiment op de huizenmarkt en heeft een waarde tussen de 0 en 200 punten, waarbij 100 punten een neutrale stemming is. De indicator kwam in juli voor het eerst weer uit op een getal boven de 100, namelijk 101. In mei en juni was de stemming met 100 punten neutraal, in april was de stemming met 99 punten nog licht negatief.


Doorstromers positief

Vooral onder mensen die al een koopwoning hebben, neemt het vertrouwen toe. Starters en huurders zijn echter nog negatief gestemd. In totaal vond 40 procent van de ondervraagde Nederlanders verhuizen in juli een slecht idee. In december 2018 was dit nog 47 procent.


Lage hypotheekrente

Ongeveer 15 procent van de Nederlanders vond verhuizen in juli een goed idee en 45 procent was neutraal. De reden dat Nederlanders nu iets positiever zijn over de huizenmarkt, is het vooruitzicht op laag blijvende hypotheekrente. In december dat 55 procent van de ondervraagden nog dat de hypotheekrente zou gaan oplopen, nu is dat percentage gedaald naar 28 procent.