2-11-2019

Nieuwbouwsector in de problemen

Het aanbod nieuwbouwwoningen daalt al zes kwartalen op rij. Met het teruglopende aantal afgegeven bouwvergunningen en de stikstofproblematiek is het eind van deze neerwaartse trend waarschijnlijk nog niet in zicht.

Uit de monitor koopwoningen van de TU Delft, die afgelopen donderdag werd uitgebracht, blijkt dat in het 2e kwartaal van 2019 6.600 nieuwbouwwoningen zijn opgeleverd. In het eerste kwartaal waren dat er nog 8.500. Om het woningtekort op te lossen moeten jaarlijks minstens 75.000 woningen worden gebouwd, een aantal dat nu bij lange na niet gehaald wordt.

Het tekort aan opgeleverde woningen heeft meerdere oorzaken. Er is een gebrek aan bouwlocaties, er zijn capaciteitsproblemen, de duurzaamheidseisen zijn zwaarder en dan is er nog de stikstofproblematiek.

Stijgende prijzen


Naast het teruglopende aanbod, zijn er in het tweede kwartaal ook 22 procent minder nieuwbouwwoningen verkocht dan in het eerste kwartaal. De grootste reden hiervoor is dat nieuwbouwwoningen voor een groot deel van de Nederlanders niet meer betaalbaar zijn. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning was in het tweede kwartaal € 375.000. Dat is zo'n 10 procent meer dan een jaar geleden.